Inovacija energetike ’21

13. Vrh inovativnih v energetiki
7. oktober 2021, Ljubljana (hibrid)

Ker prihodnost in priložnosti zelene energetike ustvarjajo inovativni:

  • „Think-tank“ srečanje inovativne skupnosti
  • Seznanite se s trendi prihodnosti zelene energetike: nove tehnologije, novi poslovni modeli, spremembe miselnosti
  • Več kot 10 primerov inovacij
  • Novi trendi in izkušnje, mesto navdiha za zeleno transformacijo.

Inovacija energetike, 13. vrh inovativnih v energetiki, vam kaže prihodnost zelene transformacije in je dogodek, na katerem se vsako leto znova sreča vrh inovativnih, pogumnih in ambicioznih v energetiki. Številni govorci, pester program, prijetna presenečenja, kakovostna organizacija in možnosti za navezovanje stikov in izmenjavo mnenj so značilnosti srečanja s 13 leti tradicije.

Več kot 20 govorcev bo udeležence seznanilo s smernicami energetske prihodnosti: prvič o sezonskih komponentah razogljičenja in zanesljivosti, shranjevanje energije in vodik, nova vlaganja v infrastrukturo in povezovanje drugih sektorjev z energetiko. Dogodka se udeleži več kot 160 udeležencev, ki med drugim izberejo najboljše primere inovacij 2021. Letos prvič v hibridni obliki: udeležite se dogodka v živo (Ljubljana, Grand hotel Union) ali preko spleta (Zoom). Vabljeni!

NOVO: Pridobite 3 kreditne točke: pooblaščeni in nadzorni inženirji kot člani IZS za udeležbo na seminarju pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Po dogodku prejmete ustrezno potrdilo. Pri prijavi pod opombo navedite »IZS«.

Vid Vončina, Izoelektro
Martin Bratanič, Borzen

Martin Bratanič, direktor družbe Borzen, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir tehnologije prometa, poklicna pot pa ga je vodila od delovanja na področju državne uprave, razvojno-raziskovalne dejavnosti do gospodarstva. Dragocene izkušnje je pridobil prav v vsakem delovnem kolektivu, posebej zanimivo je bilo obdobje, ki ga je preživel kot vodja kabineta ministra na Ministrstvu za gospodarstvo. Po skoraj 10-letnem vodenju Regionalne razvojne agencije Posavje, je vajeti družbe Borzen prevzel s 1. novembrom 2020 kot direktor z vizijo, da operater trga z elektriko postane ključni povezovalec in soustvarjalec slovenskega trga z energijo.

Vid Vončina, Izoelektro
Gregor Goričar, ELES

Gregor Goričar je višji vodja projektov za strateške inovacijske projekte in programe. Koordinira dejavnosti medsektorske integracije za ELES med sistemi za električno energijo – daljinsko ogrevanje in hlajenje. Je aktiven član v organizacijah ENTSO-E in Euroheat & Power. Študiral je elektrotehniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

prof. dr. Tomaž Katrašnik, Fakulteta za strojništvo, UL
Dejan Sršen, Exor Eti

Dejan Seršen ima 10 let delovnih izkušenj na področju avtomatizacije procesov. Z zenon HMI in SCADA sistemi, ki bodo tema njegove predstavitve, se ukvarja zadnja 4 leta. Podjetju Exor-Eti d. o. o. se je kot aplikativni inženir priključil leta 2020, od letošnjega leta pa vodi program zenon za trge Slovenije, Hrvaške in BiH. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani gospodarski inženir elektrotehnike.

prof. dr. Tomaž Katrašnik, Fakulteta za strojništvo, UL
Dik Medvešček Murovec, GEN-I

Dik Medvešček Murovec je razvijalec programske opreme na področju raziskav in razvoja pri GEN-I, s poudarkom na razvoju frontend dela aplikacij. Pred kratkim ga je pot zapeljala v oblačne storitve in zaledne sisteme, kjer se ukvarja z AWS ter IoT tehnologijo. Hkrati pa aktivno sodeluje pri iniciativi za tehnološke nadgradnje pri procesu trgovanja z električno energijo.

Simeon Lisec, Telekom Slovenije
Simeon Lisec, Telekom Slovenije

V podjetja Telekom Slovenije, d.d. deluje kot espert. Ima več kot dvajsetletne izkušenje na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter bogate delovne izkušnje na različnih poslovnih področjih z raziskovalno-razvojnih kompetenc, vodenjem projektov in razvojem poslovanja. Deluje v različnih strokovnih združenjih; med drugim je član svetovalnega odbora pri ISOC Slovenia, član strokovnega sveta zavoda go6.si, član Blockchain think tank in član ekspertne skupine pri EU za priključeno in avtonomno mobilnost.

dr. Matija Gatalo in Tomaž Bizjak, KI, ReCatalyst (start-up)
Tilen Sever, Steklarna Hrastnik

Tilen Sever je vodja področja inovacij v Steklarni Hrastnik. Diplomiral je iz kemijskega inženiringa, svoje znanje pa je izpolnjeval na področju nanoznanosti in nanotehnologije na Mednarodni podiplomski šoli IJS ter na različnih poslovnih usposabljanjih. V podjetju je zaposlen od leta 2017, kjer koordinira in vodi več projektov na področju raziskav in razvoja ter na področju zelenih tehnologiji za dekarbonizacijo steklarstva. Specializiran je za aplikativne raziskave na področju nizkoogljičnih tehnologij (vodik, termoelektriki, obnovljivi viri in obnovljiva goriva) in krožnega gospodarstva (ekološki dizajn, recikliranje in trajnostni funkcionalni materiali). Sodeloval je v številnih raziskovalnih projektih in publikacijah in je prejemnik številnih nacionalnih in regionalnih nagrad za inovacije.

dr. Robert Golob, GEN-I
Dr. Dalibor Kranjčič, DEM

Zaposlen je v družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM) kot vodja Službe daljinsko vodenje, ki izvaja sistemsko upravljanje centra vodenja hidroelektrarn DEM. Njegovo znanstveno-raziskovalno delo je usmerjeno v razvoj modelov hidroenergetskih objektov, ki so določeni z uporabo sodobnih metod globokega učenja in evolucijskih algoritmov. V družbi DEM delo dr. Kranjčiča vključuje poleg razvojnega dela tudi vodenje projektov s področja procesne informatike in digitalne transformacije.

dr. Janez Humar, Eles
Andraž Kordeš, Borzen

Andraž Kordeš je pomočnik direktorja energetskega področja v podjetju Borzen. V letih 2008 do 2013 je bil vodja sektorja za organiziranje trga. V preteklih letih je skrbel za aktivnosti priprave in sprejema pravil za delovanje trga z elektriko in pravil za izvajanje izravnalnega trga. Vodil je različne projekte razvoja informacijskih rešitev povezanih z bilančnim obračunom in evidentiranjem zaprtih pogodb. Redno sodeluje v mednarodnih organizacijah, kot na primer Europex in ENTSO-E ter je bil v letih 2015-2020 predsednik sekcije za izmenjavo podatkov IPET pri Energetski zbornici Slovenije.

David Vidmar
David Vidmar, GEN-I

David Vidmar je tehnološki realist zasvojen z digitalnimi izzivi. Kot Chief Digitalization Officer na GEN-I ustvarja strategije, ki podjetju omogočajo digitalno in zeleno transformacijo skozi nove ideje in tehnologije in z mislijo na štiri stebre takšne transofrmacije – podatki, procesi, tehnologija in ljudje. Z veseljem se pogovarja in predava o digitalizaciji, oblaku, produktivnosti, internetu stvari in zakaj verjame, da živimo v najbolj norem obdobju ITja do zdaj.

Tomaž Dostal
Tomaž Dostal, Iskraemeco

Tomaž je vodja oddelka za upravljanje z inovacijami. Že 12 let je zaposlen v Iskraemecu, kjer je odgovoren za inovacijski proces in za vodenje tehnologij. Pred tem je bil vodja oddelka Aplikacijske tehnologije, kjer se je ukvarjal tudi z zasnovo novih izdelkov. Zadolžen je bil tudi za koncept nove razvojne platforme za pametne števce, ki je letua 2017 prejela Zlato priznanje GZS za inovacije. V zadnjem času se ukvarja z iskanjem novih poslovnih priložnosti in rešitev na področju energetike in e-mobilnosti. Vodi tudi različne raziskovalne projekte.
Pred tem je bil 15 let zaposlen v razvojnem oddelku Vlade RS, kjer je deloval zlasti na področju razvoja naprav za kriptografsko ščitenje komunikacij, nato pa v podjetju Pick&Place (P&P) kot vodja razvojnega oddelka.

Uršula Krisper
Uršula Krisper, Elektro Ljubljana

Uršula je vodja Službe za tehnološki razvoj.

Diplomirala je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V letih 1994–2007 je ob odprtju trga z električno energijo v Sloveniji delala kot odgovorna za prodajo električne energije ključnim kupcem. Leta 2008 je v Elektru Ljubljana prevzela vodenje službe za energetsko svetovanje in delovala na področju razvoja naprednih storitev za končne odjemalce. 
Od leta 2010 se ukvarja z e-mobilnostjo in prijavami na mednarodne projekte. Trenutno vodi pet projektov v okviru programa Obzorje 2020. Poleg teh vodi še projekt pilotnega uvajanja kritične konične tarife, projekt Phoenix pa je prvi s področja informacijske varnosti.

Gregor Smolej
Gregor Smolej, Iskratel

Gregor je upravljalec inovativnosti v podjetju Iskratel. 
Pridružil se je podjetju kot član razvojne ekipe naprednih telekomunikacijskih rešitev, kasneje se je preselil v produktno vodenje, kjer je postal produktni vodja za rešitve širokopasovnega dostopa. Leta 2011 je v Iskratelovem zagonskem podjetju Innbox kot Product Innovation Manager vodil razvojno skupino za razvoj povsem nove linije izdelkov in oblikovanje njenega vzdržnega poslovnega modela.
Od leta 2018 je kot Iskratelov upravljalec inovativnosti  vključen v proces inoviranja, spodbujanja kulturnih sprememb ter gradnjo inovacijskega stroja, ki deluje v simbiozi z izvedbenim strojem. Upravlja strategijo inoviranja in pomaga ustvarjati ustrezno okolje za korporativno usmerjeno ustvarjalnost in inoviranje, vodi inovacijske kampanje in izobraževanja o vitkih in agilnih praksah. Idejam in njihovim avtorjem pomaga najti pravi razlog za izvedbo v okviru korporativnih ambicij.

Primož Ban
Primož Ban, Iskratel

Primož Ban je svojo poklicno pot po zaključenem študiju na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani začel v podjetju IPS, kjer je kot operativni vodja koordiniral delo proizvodnje in servisa. Poklicno pot je najprej nadaljeval v Iskratelu, kot samostojni inženir za tehnično podporo v poslovni enoti širokopasovnega dostopa, kasneje pa v Leku, kot tehnolog v proizvodnem inženiringu, za področje avtomatizacije in energetike. Svojo profesionalno pot trenutno nadaljuje v Iskratelu, kot produktni vodja za IoT rešitve na področju industrijskih vertikal.

POKROVITELJI DOGODKA

NAGRAJENE INOVACIJE PRETEKLIH LET

Vsako leto udeleženci med predstavljenimi inovacijami izberejo najboljšo inovacijo na področju energetike, nastopajoči pa prejme nagrado občinstva za najboljšo inovacijo.

“Sreča je tisto, kar se zgodi, ko pripravi sreča priložnost”.

Seneca

NAGRAJENE INOVACIJE 2021

Nagrajenci IE20

1. mesto: Dik Medvešček Murovec iz podjetja GEN-I za inovacijo Div-ee-ap

2. mesto: Dr. Dalibor Kranjčič iz družbe DEM za inovacijo Big data pristop k modeliranju verige hidroelektrarn na osnovi globokih nevronskih mrež

3. mesto: Žan Kozan iz podjetja Danfoss Trata za inovacijo Inteligentna pogona za regulacijo tlačnih razlik

 

NAGRAJENE INOVACIJE 2020

Nagrajenci IE20

1. mesto: Herman Stockinger iz podjetja Easelink za inovacijo Avtomatizacije polnjenja električnih vozil

2. mesto: Gregor Černe iz podjetja INEA za inovacijo Uporaba vodikove celice za uravnavanje omrežja

3. mesto: Matjaž Breznik iz podjetja TROIA za inovacijo Vizualizacija prostorskih in ključnih podatkov sredstev na terenu v realnem času in Matjaž Valenčič iz podjetja Interenergo za inovacijo Uporaba umetne inteligence pri proizvodnji toplote za daljinski sistem ogrevanja

“Prvo mesto je za nas veliko presenečenje in priznanje. Vsekakor bi kolegom priporočal, da sodelujejo na dogodku s prijavo inovacije. Tudi v prihodnje bomo sodelovali s svojimi inovaciji, česar se že zelo veselim.” 

Dr. Hermann Stockinger, Easelink Ltd.

“Nastop z inovacijo je bil zelo dobrodošla izkušnja, saj z njim pridobiš tudi kritičen pogled v svojo inovacijo in priložnost, da jo še dodatno izboljšaš, kar pa je pa tudi smisel inoviranja. ” 

Dr. Gregor Černe, INEA

“Vse prikazane inovacije so bile dobre in si zaslužijo priznanje.” 

Matjaž Valenčič, Interenergo

“Prav vsi udeleženci so pokazali inovacije, ki bodo pripomogle k boljšim razmeram v družbi. Veseli smo, da ste med vsemi predstavljenimi inovacijami prepoznali vrednost naše.” 

Matjaž Breznik, TROIA

NAGRAJENE INOVACIJE 2019

1. mesto: Uroš Bajec iz podjetja Comtrade za inovacijo Umetna inteligenca za hrambo energije.

2. mesto: Tadej Šinkovec iz Elektro Ljubljane in GIZ DEE za inovacijo Sistem za enoten dostop do merilnih podatkov – korist za vse uporabnike.

3. mesto: Uroš Jerman iz Instrumentation technologies za inovacijo Inovativen pristop k zagotavljanju varnosti na reki Temzi.

“Moj cilj pri udeležbi je bil pravzaprav spoznavanje trendov v energetiki in mreženje, za kar je bilo izredno dobro poskrbljeno. Nagrade za prvo mesto nisem pričakoval. Lahko smo ponosni na ekspertizo in izkušnje, ki jih imamo v Sloveniji.” 

Uroš Bajec , Comtrade

Predstavljenih je bilo veliko število odličnih inovacij, zato se mi zdi nagrada za  za tretje mesto posebna čast. Pomeni nam priznanje, da naš inovativni modularni pristop pri razvoju novih rešitev deluje. Bodočim prijaviteljem bi predal zgolj eno misel: Sreča spremlja hrabre«. Inovirajte, ter s tem izboljšujte svojo konkurenčnost na trgu, na koncu pa se ne bojte pokazati svojega potenciala na Inovacijah Energetike.” 

Uroš Jerman, Instrumentation Technologies

NAGRAJENE INOVACIJE 2018

Nagrajenci IE18
1. mesto: Tine Andrejašič, REC

2. mesto: Sandi Kavalič, Gen-i

3. mesto: Tomaž Buh, Solvera Lynx

“Niti najmanj si nisem mislil, da bo lahko tako majhno podjetje, kot je naše lahko konkuriralo ostalim velikim podjetjem, ki imajo bistveno več zaposlenih zaslužijo milijone.” 

dr. Tine Andrejašič, REC

Nagrada za drugo mesto, ki sem jo dobil, mi pomeni potrditev, da smo na pravi poti in da delamo pravilne rešitve za odjemalca in za izpolnjevanje njihov energetskih potreb. Vsi nastopajoči so imeli zelo kakovostne prezentacije. Pohvalil bi organizatorja in ekipo za super izvedeno konferenco in tudi pred konferenčno delavnico za govorce, da smo se lahko pripravili.” 

Sandi Kavalič, Gen-i

Prejema nagrade nisem pričakoval, čeprav sem si zadal, da če prijavimo inovacijo, dobimo nagrado. Gospa Mojca je z delavnico, ki smo jo imeli 14 pred dogodkom zelo pomagala pri pripravah na predstavitev. Zato tudi v tem smislu same pohvale in se veselim prihodnjih dogodkov. Po eni strani vsa izhodišča, ki smo jih tam dobili za pripravo prezentacije in so ti delno že poznane, vendar po drugi strani dobiš informacijo na način, da si bolj pozoren na to, kako narediš samo prezentacijo. ” 

Tomaž Buh, Solvera Lynx

Sign me up for event notifications


*Fields marked with an asterisk are required